RAW FOOD životný štýl

04.06.2014 13:00

Vitariáni tvrdia, že tepelné spracovanie potravy je pre človeka neprirodzené. Uvarená strava podľa nich ničí enzýmy a bielkoviny v potrave. Tento relatívne nový spôsob príjmu potravy (z hľadiska evolúcie človeka) je príčinou mnohých tzv. civilizačných ochorení.

Svoje tvrdenia podkladajú argumentami ako:

  • ľudia sú bylinožravci,
  • človek nie je prispôsobený konzumácii mäsa, nemá znaky mäsožravca,
  • súčasné živočíšne potraviny sú aj tak značne chemicky spracovávané a teda obsahujú rôzne „jedy“.

Vitariáni odmietajú aj surové mäso, keďže ide o mŕtvoly zvierat čo nespĺňa kritériá vitariánskej stravy – prijímať živé potraviny.

Lekári, ale aj nelekári, ktorí sa aspoň trocha vyznajú vo fyziológii, najčastejšie varujú pred deficitom vitamínu B12 (kobalamínu). Ide o vitamín, ktorý sa nachádza v živočíšnej strave, ľudské telo si ho nevie vyrobiť a v prípade jeho nedostatku vzniká makrocytová anémia až príznaky demencie. Vysoký príjem vitamínu B12 naopak chráni starších jedincov pred atrofiou mozgu a rozvojom dementného syndrómu.

Vitariáni tvrdia, že sa lekári a vedci mýlia a vitamín B12 môžeme získať aj inak než iba zo živočíšnej potravy. Podľa ich teórie má organizmus dostatočný prísun B12 ak má fungujúcu zdravú mikroflóru, ktorá B12 syntetizuje. Pravdou je, že baktérie patria naozaj medzi jedny z mála organizmov na Zemi, ktoré dokážu vitamín B12 syntetizovať (okrem nich ešte aj archeóny), ale napriek usilovnému hľadaniu sa mi nepodarilo nájsť jediný odborný článok či štúdiu, ktorá potvrdzuje túto vitariánsku teóriu.

Naopak som narazil na štúdie, kde sa napr. sledoval deficit B12 u 19 pacientov s psychiatrickou symptomatikou a z toho 14 boli vegetariáni, ktorí rovnako ako vitariáni odmietajú živočíšnu stravu.

Štúdie dokazujú, že jedinci, ktorí odmietajú živočíšnu stravu majú vyšší výskyt deficitu B12 než ostatní ľudia. Deficit vitamínu B12 je u tejto skupiny ľudízodpovedný za časté zlomeniny kostí. Niektoré štúdie dokonca poukazovali na možný súvis deficitu B12 s inzulínovou rezistenciou, čo by celú teóriu vzniku civilizačných ochorení podľa vitariánov stavalo na hlavu.

Samozrejme človek odmietajúci živočíšnu stravu môže tvrdiť, že on také problémy nemá hoci je už niekoľko rokov vitariánom. Tu si treba uvedomiť, že v našej pečeni sú zásoby 2-5 mg vitamínu B12, čo postačí na 5-10 rokov (neplatí to pre kojencov, kde sa zásoby vyčerpajú do 5 mesiacov).

Štúdie ukazujú, že vitariáni majú aj abnormálne nízku hladinu lykopénu, látky ktorá má protektívne účinky pred rôznymi chronickými ochoreniami a nádormi. Podľa niektorých vedcov (napr. v Cornell University) je lykopén dôležitejší antioxidant než vitamín C.

Pozrime sa bližšie na základné vitariánske tvrdenia.

 

www.youtube.com/watch?v=KJZ_Bx29KEc

„človek je bylinožravec“

Odhliadnuc od faktu, že ako bylinožravci by mali ľudia dosť veľký problém so spomínaným vitamínom B12 je potrebné si uvedomiť existenciu ľudských enzýmov, ktoré štiepia aj živočíšnu potravu.

Tvrdenie, že naše črevá, podobne ako bylinožravci, majú dĺžku 8-krát väčšiu ako naša výška je smiešne. Pes alebo mačka (mäsožravce) majú dĺžku čriev 3-krát väčšiu v porovnaní s dĺžkou tela a naopak bylinožravce ako dobytok majú črevá až 20-krát dlhšie. Naša dĺžka čriev nás teda v žiadnom prípade nezaraďuje do nejakej skupiny.

Ľudia, na rozdiel od bylinožravcov, majú istý nemalý problém stráviť celulózu, hlavnú zložku rastlinnej stravy.

A že naši príbuzní, opice, sú bylinožravce? Nie tak celkom. Jane Goodallová, študujúca primáty, už pomerne dávno odhalila, že divoko žijúce šimpanzy nemajú problém kvôli jedlu zabiť iné zvieratá. A keby aj nie, od opíc sme sa oddelili pred 6-14 miliónmi rokov a medzitým evolúcia pokračovala ďalej rôznymi smermi.

„varené jedlo nie je zdravé“

Argumenty sú vznik digestívnej leukocytózy (zvýšený počet bielych krviniek v krvi ako napr. pri bakteriálnej infekcii) po požití teplej stravy atepelná deštrukcia enzýmov a bielkovín v potrave počas varenia.

Opäť to nie je úplne tak.

Príjem varenej rastlinnej stravy zvyšuje hladinu lykopénu v tele (ktorá, ako sme si povedali vyššie, je u vitariánov nízka). Prečo?

Po zahriatí dochádza k narušeniu bunkovej steny rastlinnej bunky, čo dopomáha k vyššiemu príjmu živín obsiahnutých v rastlinnej potrave. Ďalšia štúdia zasa dokázala, že uvarená mrkva zvýši príjem beta-karoténu, prekurzoru vitamínu A, hoci na druhej strane treba upozorniť na normálne hladiny beta-karoténu u vitariánov. Pravdou však je, že tepelnou úpravou potravín ničíme vitamín C, ktorý je termolabilný.

Neodporúča sa ani ochucovať ešte horúci čaj citrónom ak vám nejde iba o chuť.Vitamín C je prítomný vo veľkom počte ovocia a zeleniny a keďže aj uvarená zelenina obsahuje isté množstvo vitamínu C, pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny (či už uvarenej alebo nie) v dostatočnom množstve nemôže viesť k jeho deficitu.

Vyprážanie, grilovanie, údenie spôsobuje tvorbu vedľajších toxických produktov ako sú napr. akrylamidy, nitrobenzén, nitropyrén, epoxidy, aldehydy, atď. Tieto látky sú kancerogénne a nijaký lekár by neodporúčal pravidelnú konzumáciu takto pripravenej stravy. Kvôli tomu ale nemožno odsudzovať všetky formy tepelného spracovania jedla.

Digestívna leukocytóza je ďalší pomerne silný vitariánsky argument. Vitariáni sa často odvolávajú na štúdiu Paula Kouchakoffa, vedca z Inštitútu Klinickej chémie v Lausanne, Švajčiarsku, ktorý v 30. Rokoch minulého storočia zistil, že po zohriatí jedla nastáva v tele zvýšenie počtu bielych krviniek a pri konzumácii surovej stravy sa to nestane.

Nikto netvrdí, že Paul Kouchakoff bol šarlatán, ale od jeho objavu sa tieto výsledky nepodarilo reprodukovať (niektorí dokonca tvrdia, že išlo o experimentálnu chybu). Zistil napr. že voda zohriata nad 88 stupňov spôsobuje po vypití leukocytózu (samozrejme po vypití ochladenej vody) a pod 88 stupňov nie. Práve tento pokus s vodou poukazuje podľa vedcov na možné chyby v experimente, keďže voda ako taká je netoxická. Každopádne vitariáni povedia A a nepovedia B.

Kouchakoff sám tvrdil, že sa dá leukocytóze zabrániť vhodnou tepelnou úpravou jedla, napríklad varením vo vode, dusením a súčasnou konzumáciou aj surovej stravy (napr. zeleninová obloha). Okrem toho sa leukocytóza objavuje aj u zdravého človeka napr. po fyzickej námahe alebo v tehotenstve, čo skrátka znamená, že obyčajné zvýšenie počtu krviniek nemusí automaticky znamenať patológiu.

Porovnajme si uvarenú a surovú brokolicu. Teplo zničí enzým myrozinázu, ktorý štiepi isté látky na sulforafán. Sulforafán má protinádorové vlastnosti. Vyzerá to teda tak, že varenie zeleniny škodí živinám. Varením zeleniny však vzniká indol-3-karbinol, látka ktorá pomáha ničiť prekancerózne bunky (predtým než sa zmenia na malígne). Takýchto príkladov je veľa.

Môžeme teda povedať, že áno, varením dochádza k strate niektorých živín, ale zároveň nám iné dodáva. Nič nie je čierno-biele, podstatné je mať pestrý jedálniček, nie zaslepene konzumovať úzke spektrum potravín.

„všetka strava okrem surovej zeleniny a ovocia je chemicky upravovaná a obsahuje jedy”

Samozrejme je na tom kúsok pravdy, ale záleží aké potraviny nakupujete. Je rozdiel kúpiť si biely chlieb, plnotučné mlieko, husaciu masť, slaninu, majonézu, paštétu v konzerve, čipsy atď. a kúpiť si celozrnné pečivo, kuracie mäso, ryby, syr, biely jogurt či cereálie (naschvál som vynechal zeleninu a ovocie).

Človek pravidelne konzumujúci prvú variantu bude mať skôr či neskôr určite nejaké chronické ochorenie, začne to vysokým cholesterolom, následne cievne problémy atď. Človek pravidelne konzumujúci druhú variantu (samozrejme aj zeleninu a ovocie) sa nemusí obávať predčasných zdravotných komplikácií, ak zároveň vykazuje dostatočnú fyzickú aktivitu.

Zatiaľ som nepočul o tom aby v nemocnici ležal niekto kvôli intoxikácii chlebom alebo mäsom, naopak (ako je vyššie spomenuté) nájdu sa v nemocnici pacienti, ktorých zdravotný stav je priamym výsledkom tzv. alternatívneho životného štýlu (napr. vitariánstva). Chronické ochorenia ako je porucha metabolizmu tukov, srdcovo-cievne ochorenia a podobne sú komplexné záležitosti a ich príčina sa nemôže zvaliť len na konzumáciu mäsa a varenej stravy.

 

Pre viac informácii si môžete stiahnuť súbor  Šokující-pravda-o-lidské-stravě-vitariáni.pdf (54541)


Tvorba web stránok zdarma Webnode